Houtsoorten en duurzaamheid

Zie hieronder de voornaamste houtsoorten die we zagen in onze houtzagerij

Uiteraard is er meer mogellijk, dit op aanvraag.

Douglas heeft een duurzaamheidsklasse 3

Douglas heeft een duurzaamheidsklasse 3. Dit is een matig tot goede duurzaamheidsklasse en daardoor kan douglas onbehandeld 10 tot 15 jaar mee gaan. Echter is douglas niet geschikt om onbehandeld in de grond te plaatsen of om langdurig grondcontact te laten hebben. 

Lariks heeft een duurzaamheidsklasse 3

Lariks is na de taxus de meest duurzame naaldsoort van Europa. Voordelen van lariks tegenover douglas is dat lariks meer rood kernhout bevat dan douglas. Nadelen tegenover douglas is dat lariks meer harsvorming heeft.

Eiken heeft een duurzaamheidsklasse 2

Dit is dus een hogere klasse dan bijvoorbeeld douglas en lariks. Eiken is geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken als afrasteringpalen. Wanneer eiken geen grondcontact heeft zal het niet vergaan. 

Vuren heeft een duurzaamheidsklasse 4

Dit betekend dat vuren onbehandeld in contact met vocht en buitenlucht niet lang mee zal gaan. Echter is vuren wel geschikt voor binnen gebruik. Vuren zal geschikt kunnen zijn om bijvoorbeeld een balklaag te timmeren in een schuur.  Voornaamste voordeel tegenover lariks en douglas is de prijs. 

Grenen heeft een duurzaamheidsklasse 3 tot 4

Grenen is daardoor net als vuren niet geschikt om bloot te stellen aan veel vocht. Grenen zal wel geschikt kunnen zijn voor buiten wanneer het behandeld word. 

prijslijsten

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.   Privacystatement Hout op Maat >

ga verder